perjantai 14. elokuuta 2015

Kuukauden kirja: elokuu


Tekijä: Strayed, Cheryl
Kirja: Villi vaellus
Alkuteos: Wild
Julkaisutiedot: Helsinki: Like, 2013
Sivumäärä: 408 s.
ISBN: 978-952-01-0859-5

Muoto: Sidottu
Lisäsin kirjan lukulistalleni vasta nähtyäni kirjaan perustuvan elokuvan trailerin. Elokuva on edelleen näkemättä, mutta kirja jäi pyörimään mieleeni pitkäksi aikaa lukemisen jälkeenkin.

Villi vaellus on omaelämäkerrallinen matkakertomus, joka sijoittuu vuoteen 1995. 26-vuotias Cheryl Strayed on menettänyt äitinsä syövälle muutamaa vuotta aiemmin. Äidin kuoleman jälkeen Cherylin elämä lähtee raiteltaan, ja kuvioihin astuvat huumeet, irtosuhteet ja lopulta myös avioero.  Äidin kuolema hajottaa koko perheen ja hän irtaantuu sisaruksistaan ja isäpuolestaan. Sattumalta löydetty kirjanen kuuluisasta vaellusreitistä muuttaa hänen elämänsä täysin: hän päättää lähteä vaeltamaan Pacific Crest Trailille yksin mukanaan vain jättimäinen rinkka sekä hatarat tiedot vaeltamisesta vaikka pitääkin itseään ulkoilmaihmisenä.

Pacific Crest Trail (tai PCT, kuten siihen kirjassa viitataan) kulkee katkeamattomana Meksikon rajalta Kaliforniasta hieman Kanadan rajan yli ja on reilu 4000 kilometriä pitkä. Cherylin tavoitteena on kävellä tästä noin puolet Mojaven autiomaasta Oregoniin sadan päivän aikana. Retkeilykauppiaiden neuvoihin turvautuneena hän pakkaa Hirmuksi ristimäänsä rinkkaan tarpeellisia (ja tarpeettomia, kuten hän tulee huomaamaan) varusteita ja aloittaa 1770 kilometriä pitkän taipaleensa.

Matka on pitkä, tuskallinen ja uuvuttava eikä hän kaunistele tuntemuksiaan lainkaan. Koko ajan tulee tarkkailla ympäristöään karhujen ja kalkkarokäärmeiden varalta, eivätkä kaikki ihmiskohtaamisetkaan ole mukavia. Välillä postipaketeissa tulee vääriä varusteita, ruoka ja uni ovat vähissä ja kengät hiertävät varpaankynnetkin irti. Silti lukija voi vain ihailla hänen rohkeuttaan ja sinnikkyyttään, takaiskuista huolimatta hän jatkaa kulkuaan eteenpäin päättäväisesti. Enemmän olisin toivonut luonnon kuvausta, sillä maisemat PCT:llä ovat varmasti henkeäsalpaavat. Näiden sijaan hän keskittyy kuvailemaan rutiinejaan sekä matkan haasteita ja onnistumisia. Cherylin kohtaamiset muiden vaeltajien kanssa ovat mieltä lämmittäviä.


Kirjan luki nopeasti, teksti on sujuvaa ja tarina mielenkiintoinen. Vaarana on, että kirja saattaa aiheuttaa myös lukijalle vaellusinnostuksen. Valitettavasti tämän lukijan tapauksessa tiedot vaeltamisesta ovat vieläkin heikommat kuin Cherylillä ennen matkan aloittamista, joten taidan tyytyä vain odottelemaan varauksessa olevaa elokuvaa ja fiilistelemään siinä näkyviä maisemia.

- Marjo Mannila

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti