torstai 16. heinäkuuta 2015

Kuukauden kirja: Heinäkuu


Kirjailija: Erik Axl Sund, eli Jerker Eriksson ja Håkan Axlander Sundquist.
Kirja: Varistyttö- trilogia
Julkaistu: maaliskuu, kesäkuu ja lokakuu 2014
Sivumäärä: n. 400 sivua per kirja.
Kustantaja: Otava

Jeanette Kihlberg on elämäänsä turhautunut rikoskomisario, joka yrittää tasapainotella työn ja perheen välillä. Työpäivän jälkeen häntä odottaa kotona laiska aviomies joka ei liikauta eväänsäkään auttaakseen Jeanettea selviämään arjen kiireestä, sekä teini-iässä oleva poika. Kirjan toinen päähenkilö Sofia Zetterlund on hyvin kouluttautunut psykoterapeutti, jonka menneisyys on kaikkea muuta kuin avoin ja "normaali", mutta jonka tämä peittää täydellisesti. 

Kirjojen päätarina sijoittuu Tukholmaan monien hämmentävien ja järkyttävien lasten murhatapahtumien ympärille, joita Jeanette tutkii. Yksi uhreista on Sofia Zetterlundin potilas, jonka kautta tämä liittyy mukaan rikostutkintaan. Sofian ja Jeanetten välille kehittyy hyvin intiimi ja erikoinen suhde, joka on hyvin suuressa osassa varsinkin kirjan toisessa ja kolmannessa osassa. Vaikka kirjojen juoni sijoittuukin melkein koko ajan jollain tasolla murhatutkimuksiin, niissä ehditään käsitellä myös monen ihmisen menneisyys, nykyhetki ja tulevaisuus. Erityisesti tapa, millä Sofian tarina kerrotaan on hyvin kiehtova ja hyvällä tavalla mielenkiintoinen. 

Se, mikä erottaa tämän kirjan kaikista muista rikostrillereistä on tapa, millä nämä kaksi kirjailijaa tunkeutuvat ihmismieleen ja kaivavat sieltä yksiä kamalampia asioita mitä ihminen voi todistaa, ja saavat sen kuulostamaan taiteelta. Tämä omalla tavallaan brutaali ja sairas kirjasarja saa sinut miettimään asioita jotka järkyttävät ja kauhistuttavat, mutta toisaalta myös herättävät suuren mielenkiinnon. Kaikki tässä kirjassa on kuvailtu niin todenmukaisesti, että vähän mielikuvituksettomankin ihmisen ei ole vaikeaa kuvitella olevansa paikan päällä. 

Olen aina pitänyt elokuvan tai kirjan lopussa olevasta ns. "ahaa- elämyksestä", ja nämä olivat varmasti kirjoista yksiä parhaista. Se miten kaikki lopulta tiivistyy yhdeksi kokonaiseksi tarinaksi viimeisen kirjan lopussa on aivan huikea tunne. Olet ollut kaksi ensimmäistä kirjaa kuin kärpänen katossa, ja varma siitä miten kaikki tulee päättymään, ja yhtäkkiä kaikki muuttuu, ja se jäy järkeen täydellisesti, ja vieläpä niin yksinkertaisella tavalla, että aina välistä tunnet itsesi vähän hölmöksi kun et tajunnut tiettyjä asiayhteyksiä.

Suosittelen tätä kirjaa kaikille, jotka ovat yhtään kiinnostuneet psykologiasta, varsinkin mielisairauksista ja sarjamurhaajista yhdistettynä rikosromaaniin. Rikosromaaniin tämä aihe yhdistettynä tekee siitä hyvin mielenkiintoisen. Itse olen aina ollut kiinnostunut psykologiasta, ja tämä kirja antoi minulle monia uusia innostuksen kohteita, mistä aion etsiä lisää tietoa. Erik Axl Sund onnistuu kolmen kirjan aikana avaamaan niin suuren tarinan, kirjoittamaan sen sujuvasti ja esittämään tämän kaiken vielä tavalla, mitä minä henkilökohtaisesti en ainakaan ollut ennen nähnyt. Tämä on yksi niistä kirjasarjoista jotka koukuttavat niin pahasti, että et vain voi päästää irti kirjastasi.

- Nadja / Lumon kirjaston kesätyöntekijä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti