perjantai 14. lokakuuta 2016

Kuukauden kirja: lokakuu

Tekijä: Rothfuss, Patrick
Kirja: Tuulen nimi
Julkaisutiedot: Helsinki : Kirjava, 2010
Sivumäärä: 649 s
ISBN: 978-952-5802-04-7


Saatavuustiedon Helmetistä täältä.
Kuninkaansurmaajan kronikan ensimmäisessä osassa sarjan päähenkilö Kote elää aivan tavallista syrjäkylän majatalon isännän elämää. Majatalon asiakaskunta koostuu lähes päivittäin harvahkosta kanta-asiakas porukasta, jolla on tapana kokoontua Taivalpaaden majataloon vaihtamaan kuulumisia ja kuuntelemaan kylän tarinankertojan tuttuja sankaritarinoita menneiltä ajoilta.
Kylän maantierosvojen ja sotien varjostama arki synkkenee entisestään, kun kylän laitamilla alkaa liikkua hämähäkkimäisiä hengenvaarallisia otuksia, joita kyläläiset kutsuvat demoneiksi. Kote, joka on kylässä viettämästään vuodesta huolimatta edelleen muukalainen, herättää hämmästystä tietäessään mitä otukset oikeasti ovat, muttei suostu kertomaan mistä hänen tietonsa ovat peräisin.
Samoihin aikoihin kylään saapuu uusi muukalainen, Kronikoitsija, Kirjailija ja elämänkerturi. Hän on saanut tietää, että Kote onkin legendaarinen Kvothe, jonka nimeen on liitetty lukuisia tarinoita. Osa tarinoista on silkkaa puppua tai niitä on liioiteltu roimasti. Kronikoitsijaa kiinnostaa kuitenkin tarinoiden taustalla oleva totuus, ja hän painostaa Kvothea, kunnes tämä suostuu kertomaan todelliset elämänsä vaiheet.
Tarinan kertomiseen kuluu kolme päivää, Tuulen nimi kattaa ensimmäisen. Päivän aikana Kvothe kertoo lapsuudestaan perheensä seurassa, joka sukunsa Edema Ruhien perinteitä noudattaen elää kiertelevää trubaduurien ja näyttelijöiden elämää.  Hän kertoo myös arkanisti Abenthyn opetuksesta tieteiden ja taikuutta muistuttavan sympatian parissa.  Monien vastoinkäymisien jälkeen hän päättää hakea opintojensa menestyneisyyden innoittamana yliopistoon, jatkamaan kesken jääneitä opintoja. Tämä onkin hänen sukunsa huonon maineen ja oman rahattomuutensa vuoksi liki mahdotonta.
Kvothen tarina jatkuu trilogian toisessa osassa Viisaan miehen pelko, mutta trilogian päätösosaa ei ole vielä julkaistu.
- Matti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti