tiistai 6. syyskuuta 2016

Kuukauden kirja: syyskuu

Tekijä: Brooks, Geraldine
Kirja: Islamin naisten salattu elämä / Geraldine Brooks ; suomentanut Susanna Ylä-Havanka
Julkaisutiedot: Helsinki : Loisto : Nemo, 2006 (Juva : WS Bookwell)
Sivumäärä: 352 s
ISBN: 952-459-571-0


Saatavuustiedot Helmetistä täältä.


”Käske uskovien naisten pitää katseensa kurissa ja varjella siveyttään, olla näyttämättä muita sulojaan kuin niitä, jotka tavallisestikin ovat näkyvissä, ja peittää kaulansa hunnulla.”
Koraani, Valon suura

Australialainen toimittaja Geraldine Brooks kiinnostuu islamin naisten elämästä, kun hänen egyptiläinen tulkkinsa Sahar hylkää äkkiä yliopisto-opistonsa ja muodikkaan ulkomuotonsa ja pukeutuu islamilaiseen huntuun, hijabiin. Keskustellessaan Saharin kanssa tämän päätöksestä, nainen vastaa, että ”Islam on ratkaisu”. Brooks haluaa selvittää, onko mahdollista löytää uudelleen Koraanin myönteinen sanoma, joka on peittynyt ääri-islamilaisten väkivallan ja naisten alistamisen jalkoihin. Saadakseen vastauksen kysymykseensä, Brooks päättää pukeutua itse huntuun ja opiskella arabiankielen. Näin hän pääsee tutustumaan islamin naisten salattuun elämään.

Työskennellessään kuuden vuoden ajan kirjeenvaihtajana Lähi-idässä, Brooks ystävystyy lukuisten eri naisten kanssa, joiden asema ja ajatusmaailma vaihtelevat ääripäästä toiseen. Hän tutustuu palestiinalaiseen Rahmeen, jonka mies rakastuu nuorempaan naiseen Fatiniin ja ottaa tämän toiseksi vaimokseen. Brooks pääsee keskustelemaan myös Khomeinin, iranilainen šiiapapin ja vuoden 1979 Iranin vallankumouksen uskonnollinen ja poliittinen johtajan, lesken kanssa. Hän tutustuu myös Jordanian kuningatar Nooriin, Husseinin neljänteen vaimoon, ja naispuolisiin sissisotilaisiin sekä yliopistotasolla opiskelleisiin liberaalin ajatusmaailman omaaviin musliminaisiin.

Kirjassa käsitellään mm. naisten suljettua elämää, sukupuolien erottelua, kunniamurhia sekä naisten kouluttautumista ja työllistymistä Lähi-idän maissa. Lisäksi kerrotaan nuorten tyttöjen ympärileikkauksesta, joka ei varsinaisesti kuulu islamin uskoon, vaan on alun perin Egyptistä peräisin. Tapa on kuitenkin omaksuttu myös joihinkin islamin haaroihin.
Kirjassa paneudutaan myös profeetta Muhammedin aikoihin ja paljon kerrotaan hänen lukuisien vaimojen elämästään. Kun saman katon alla asuu monta naista, eristettynä kotiinsa, voi uskoa, että elämä saattoi olla joskus aikamoista saippuaoopperaa. Profeetan vaimoista kertovat osuudet olivat kirjan mielenkiintoisimpien kohtien joukossa, vaikka Muhammedin lukuisat näyt olivatkin hieman kyseenalaisia, sillä ne tuntuivat ratkaisevan aina profeetan sen hetkisen ongelman. Kyseenalaista on myöskin se, että profeetan ensimmäinen vaimo Khadija elätti Muhammedia ja vasta naisen kuoleman jälkeen Muhammed sai näyn, jonka mukaan mies oli perheen pää ja naisen täytyi jäädä kotiin hoitamaan kotia ja lapsia.

Vaikka kirja avaakin melko synkän näkymän alistettujen naisten elämään, suosittelen ehdottomasti kirjan lukemista vähänkään aiheesta kiinnostuneille. Kirja on kaiken kaikkiaan hyvin ajatuksia herättävä ja ainakin itselleni päällimmäiseksi ajatukseksi jäi, kuinka alun perin naisia kunnioittavasta islamin uskosta on tullut keino naisten alistamiseen.

- Jenni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti