maanantai 16. toukokuuta 2016

Kuukauden kirja: toukokuu

Tekijä: Sofi Oksanen
Kirja: Norma
Julkaisutiedot: Helsinki : Like, 2015
Sivumäärä: 303 s.
ISBN: 
978-952-01-1294-3

Saatavuustiedot Helmetistä täältä.Sofi Oksanen tunnetaan ennen kaikkea Viron lähihistorian kertojana. Norma on Oksasen uusi aluevaltaus, jossa sukelletaan dekkarielementtien kanssa jopa maagisen realismin syövereihin. Silti Norma on kaikkea muuta kuin dekkari, se on tarina nuoresta naisesta, joka yrittää selvittää äitinsä liikkeitä ja tekemisiä ennen tämän kuolemaa.

Kirja alkaa Norman äidin hautajaisista. Kampaajana toiminut Anita kuoli hyppäämällä metron alle Sörnäisissä. Valvontakameroiden mukaan kuolema on kiistattomasti itsemurha, mutta Norma ei pysty käsittämään äitinsä tekoa. Selvitellessään Anitan kuolemaa Norma törmää äitinsä vanhan ystävän sukulaisiin, jotka touhuavat hämärähommiaan hiusbisneksen varjoissa.

Normalla on myös oma salaisuutensa: hänen hiuksensa kasvavat metrin vuorokaudessa ja pystyy hiustensa avulla aistimaan ihmisten valheet sekä sairaudet. Ainoastaan Anita tiesi tyttärensä hiuksista, jotka aiheuttavan Normalle jatkuvaa salailun tarvetta ja häpeää. Norman hiukset ovat kuin eräänlainen sivuhahmo, joka on valmis puolustamaan omistajaansa vaaran hetkellä.

Kepeältä vaikuttavan hiusteemansa lisäksi Normassa käsitellään myös rikollista kohdunvuokrausbisnestä. Toisaalla nuoria naisia pidetään vankeina ja vauvantekokoneina rikkaille lapsettomille länsimaalaisille. Tuotot menevät naisten sijaan bisnestä pyörittäville miehille, jotka häikäilemättömästi varmistavat voittojen saamiset. Ihmiskauppa kietoutuu viattomalta tuntuvaan hiusalaan, jossa on omat eettiset ongelmansa.

”Norma oli kuvitellut, että asiakkaat olisivat kuin Planin kummit, jotka toivoivat kummilapsen lähettävän heille koulukuvia ja kirjeitä opiskelujen etenemisestä, ja tiesivät, mihin tarkoitukseen ja kenelle heidän rahansa menivät, mutta ei. Näille naisille heidän päähänsä liimattava tukka oli persoonatonta, kasvotonta hiusmassaa, eivätkä he halunneet tietää, kenelle se oli kuulunut ennen heitä. He eivät halunneet tietää, että joku muu oli niissä samoissa kutreissa rakastanut, raivonnut, toivonut, itkenyt ja unelmoinut, he olivat korkeintaan huolissaan täistä ja taudeista.”


Norma pitää tiukasti otteessaan, se on nopealukuinen ja viihdyttävä, mikä on hyvä kontrasti Oksasen raskaampiin teoksiin. Norma on kiinnostava hahmo, vaikkei kovin miellyttävä.

-Marjo Mannila

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti