lauantai 16. huhtikuuta 2016

#pojatkinlukee / vinkkejä alakouluikäisille pojille
Lukukeskuksen raportin mukaan suomalaisten tyttöjen ja poikien lukutaidon välinen ero kasvaa vuodesta toiseen. Suomalaispojat uhkaavat syrjäytyä lukemisesta. PISA 2012 -tutkimuksen mukaan 9. luokalla tytöt ovat puolitoista vuotta poikia edellä lukutaidossa, ero alkaa syntyä jo alakoulussa.

Raportissa todetaan, että heikoista lukijoista neljä viidesosaa on poikia. He eivät selviydy nykymaailman työelämästä ja koulutuksesta. Aikuisväestössä tällaista sukupuolieroa ei ole havaittavissa, joten poikien syrjäytyminen on uusi ilmiö johon on puututtava.

#pojatkinlukee on pääasiassa somessa pyörivä kampanja, jonka tarkoituksena on edistää poikien ja nuorten miesten lukemista. Idean isä on Mikko Toiviainen, joka bloggaa muun muassa kirjoista, musiikista, elokuvista, tv-sarjoista ja somesta Kalenterikarju-blogissaan. 

#pojatkinlukee muualla somessa:

Kuka tahansa voi osallistua kampanjaan blogipostauksilla, imstagram-kuvilla, Twitter-päivityksillä, Facebook-statuksilla sekä kirjavinkkauksilla. Lumon kirjaston kirjavinkkarit Maija ja Marjo ovat koonneet omia suosituslistojaan pojille ja nuorille miehille, tässä ensimmäisessä blogipostauksessa vinkkilista alakoululaisille.Helppolukuiset


Gutman, Dan: Kahjo kouluni –sarja
Artun koulussa sattuu kaikkea kummallista! Opettajat sekoilevat eikä rehtori Pöhelökään aina tunnu olevan ajan hermoilla. Koulumaailmaan sijoittuvat humoristiset kirjat huvittavat monenlaista lukijaa.

Jones, Gareth, P:  Ninjamangustit  -sarja
Huippunopea Jet Salamakäpälä, keksijänero Donnie Lohikäärmetälli, viisas johtaja Chuck Kobranturma ja vahva muttei vallan älykäs Bruce ”Muskeli” Pajuvasara – ninjamangustiklaani, joka pelastaa ihmisiä ja muita olevaisia rosvojen kynsistä eri puolilla maailmaa.

Larry, H.I:  Zac Power –sarja
Zac Powerilla on 24 tuntia aikaa pelastaa maailma, mutta samalla täytyisi pitää yllä kulissia tavallisen 12-vuotiaan pojan elämästä kouluineen ja soittotunteineen.Layton, Neal: Mammuttikoulu –sarja
Oskari ja Arabella ovat villamammutteja. Ne elivät jääkaudella kauan, kauan sitten. Niiden päivät kuluivat lumilakeuksilla leikkiessä, luolia tutkiessa ja jääveistoksia tehdessä - kunnes niiden oli aika mennä kouluun.

Widmark, Martin: Lasse-Maijan etsivätoimisto –sarja
Nuori etsiväkaksikko Lasse ja Maija tulkitsevat johtolankoja uskomattomalla päättelykyvyllään ja nappaavat roistoja kiinni. Usein ratkaisu piileekin yllättävän lähellä.           


Muut
Havukainen, Aino, Toivonen Sami: Tatu ja Patu, syömään!
Outolan hassun kaksikon armottoman hauskaa ahmittavaa yli sadan sivun verran! Käsikirja kaikille niille, jotka ovat joskus syöneet, syövät juuri nyt tai suunnittelevat syövänsä.

Hulkko, Johanna:  Geoetsivät –sarja
Geokätköilyharrastus vie nelosluokkalaisen Raparperin aina huimiin seikkailuihin, mutta joskus lipsahtaa vähän liiankin jännittäväksi.

Kinney, Jeff: Neropatin päiväkirja -sarja
Greg Heffley ei ole sankari tai nuorison esikuva, vaan ihan tavallinen poika tavallisessa amerikkalaisessa koulussa. Greg on yritteliäs nuorimies, mutta monet tempaukset päättyvät kotiarestiin, noloon tilanteeseen tai jonkinlaisiin vammoihin.Mack, W.C.: Hattutemppu
Jonathan McDonald on poikkeuksellisen pienikokoinen 11-vuotias sisupussi, jonka intohimo on jääkiekko. Lätkäpelit pyörivät Kanadan kentillä ja tavoitteet ovat korkealla ja kaukaloiden tunnelma hikinen.

Nopola, Sinikka ja Tiina: Risto Räppääjä –sarja
Risto Räppääjä on rummuttava ja räppäävä poika, joka asuu Rauha-tätinsä kanssa. Risto ja Rauha päätyvät mitä kummallisimpiin seikkailuihin, vaikka yrittävät elää ihan tavallista, rauhallista elämää.

Parvela, Timo:  Paten aikakirjat  ja Paten jalkapallokirja (Pate –sarja)
Supersuosituista Ella ja kaverit -kirjoista tuttu, hieman hömelö Pate seikkailee omissa kirjoissaan. Pate ei aina ihan tajua, missä mennään, mutta se ei haittaa sillä kaikki pitävät Patesta.
Pastis, Stephan: Timi Möhläri -sarja
Tervetuloa seuraamaan maailman eriskummallisimman ja etevimmän etsivätoimiston toimintaa! 11-vuotias Timi Möhläri ja hänen jääkarhuystävänsä Aimo muodostavat  veitsenterävän ja erehtymättömän parivaljakon, jonka käsissä kimurantitkin mysteerit ratkeavat yhdessä hujauksessa. 

Pilkey, Dav: Kapteeni  Kalsari –sarja
Erno Parta ja Huuko Hollins ovat parhaita ystäviä, jotka tekevät yhdessä Puumaja-sarjat Oy:n sarjakuvia. Heillä on monia hahmoja, mutta Kapteeni Kalsari on ylivoimaisesti suosituin. Hän esiintyy valkoisissa alushousuissa ja rehtorin kanslian punaisessa mustapilkullisessa verhossa.

Riordan, Rick: Percy Jackson -sarja
Mitä jos kuulisit olevasi Olympoksen jumalan puoliverinen jälkeläinen? Percy Jacksonin elämästä on leikki kaukana, kun antiikin jumalat, sankarit ja hirviöt muuttuvat todeksi.
Rowling, J.K.: Harry Potter -sarja
Harry Potter luulee olevansa tavallinen poika. Hän asuu tätinsä ja setänsä luona portaiden alla olevassa kaapissa. Sitten Harry saa elämänsä ensimmäisen kirjeen. Hänet kutsutaan sisäoppilaitokseen opiskelemaan noituutta! 

Salmson, Jo: Lohikäärmeratsastaja –sarja
Nuori Tam elää köyhää kerjäläisen elämää. Samalla hän kuitenkin unelmoi kuninkaan hovista ja sen uljaista lohikäärmeistä. Kiihkeää juonittelua, vanhoja salaisuuksia sekä kaiken voittavaa ystävyyttä - Tamin tarina koskettaa ja tempaa heti mukaansa! 

Trenter, Laura: Apua, ryöstö!
Yhdeksänvuotias Sebastian ja hänen ystävänsä Johanna joutuvat postiryöstön silminnäkijöiksi. Tapaus säikäyttää Sebastianin tolaltaan - Johanna reagoi ryhtymällä selvittämään ryöstöä omin päin. 


Walliams, David: Poika ja mekko
12-vuotias Dennis asuu kolmisin rekkakuski-isänsä ja isoveljensä kanssa, ja häntä kiinnostavat monet erilaiset asiat. Hyvin erilaiset. Dennis on nimittäin koulun jalkapallojoukkueen maalitykki, mutta hänen sisällään asuu pieni esteetikko.

Veirto, Kalle: Etsivätoimisto Henkka ja Kivimutka –sarja
Henkka Virtanen on 10 vuotta, ihailee Sherlock Holmesia ja pitää kaverinsa J.K. Kivimutkan kanssa etsivätoimiston haarakonttoria. Henkka on Etsivätoimisto Henkka & Kivimutkan Aivot, Kivimutka sen tylympi jäsen.

Veirto, Kalle: Sählymestarit –sarja 
Murskatappio, nöyryytys ja päälle päätteeksi pukuhuoneessa paljon puhuva käytetty vessapaperinpala. Eikö noin 11-vuotiaan ole siinä tilanteessa syytä lopettaa urheilu ja ryhtyä konsolien kuninkaaksi? 

- Marjo Mannila ja Maija Kantola

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti