tiistai 21. huhtikuuta 2015

Kuinka parantaa ja ylläpitää muistia

Reija Karvonen on harjoittelussa Lumon kirjastossa keväällä 2015. Hän opiskelee Keudan ammattiopistossa kirjastoalaa ja suorittaa opinnäytetyönään muistitapahtuman ravintola Villiankassa 22.4.2015. Muistitapahtumassa on muistiohjaaja Heli Ridanpään luento lukemisen merkityksestä muistille, "muistijumppa", Reijan kirjavinkkaus sekä näyttely muistiaiheisesta kirjallisuudesta.




Reija on koonnut vinkkejä muistin ylläpitämiseen ja parantamiseen:

Kuinka parantaa ja ylläpitää muistia

On tutkitusti todistettu, että aktiivinen aivojen käyttö paitsi parantaa myös auttaa ylläpitämään muistia. Mikä kaikki sitten ylipäätään aktivoi aivoja? Ja kuinka tätä aktivointia voi harrastaa?

Jotkut saattavat ajatella virheellisesti, että aivojumppa on pelkkää sudokujen, ristikoiden tai muiden älypähkinöiden ratkomista ja kuuluu enemmän korkeasti koulutetuille. Nämä kaikki toki ovat hyviä ja tehokkaita keinoja virittää aivoja, mutta ne eivät todellakaan ole ainoita keinoja. Jokapäiväiseen elämään on varsin helppo yhdistää monia pieniä asioita, jotka auttavat ylläpitämään omaa muistia.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että jokainen ihminen on yksilöllinen. Näin ollen jotkut keinot ovat toisille parempia kuin toiset. Kokeilemalla ja testaamalla jokainen voi löytää oman tapansa huolehtia omasta aivoterveydestään! Tässä alla on pieni lista, johon olen kerännyt muutamia helppoja keinoja aivojen aktivoimiseen ja muistin ylläpitämiseen. Siitä voi jokainen ottaa mallia ja valita itselleen sopivia keinoja.


1. Oikeanlainen ruoka. Aivot tarvitsevat hyvää ja "oikeanlaista" polttoainetta toimiakseen kunnolla. Esimerkiksi kalasta ja pähkinöistä aivot saavat oikeanlaisia rasvoja. Ja kannattaa huolehtia riittävästä proteiinin saannista. Omaan ruokavalioon kannattaa siis kiinnittää huomiota.

2. Terveellinen elämäntapa. Hyvän ruuan kaveriksi kannattaa muistaa terveelliset elämäntavat. Esimerkiksi tupakointi ja liiallinen alkoholinkäyttö ovat aivoille haitaksi. Jos näistä paheista on hankala päästä eroon, kannattaa muistaa että kohtuus kaikessa on kultainen keskitie.

3. Stressittömyys. Stressi ja liika kiire tuhoavat muistia. Kannattaa koettaa vaikka oman päiväohjelman aikataulutusta jos se helpottaa stressin välttämistä. Helppo ja nopea keino stressin lievitykseen on pureskelu tai sen imitointi.

4. Tauot. Ihmisen keskittymiskyky riittää kunnolla noin 1 ½ tunnin työskentelyyn kerralla. Tämän jälkeen kannattaa pitää pieni tauko, jotta aivot saavat huilata. Sitten ne jaksavat taas jatkaa.

5. Lepo ja uni. Aivot tarvitsevat unta ja lepoa jaksaakseen. Jokaisen ihmisen unentarve on kuitenkin yksilöllinen. Keskimääräisesti aikuiselle ja senioreille sopiva unen määrä olisi 6-8 tuntia vuorokaudessa. Ajallisesti riittävän unen määrän lisäksi, unen laadun pitäisi olla hyvää. Kannattaa siis selvittää, miten itse saa aikaiseksi kunnollisen ja levollisen unen ja koettaa noudattaa niitä vinkkejä.

6. Liikunta. Kaikenlainen liike aktivoi aivoja. Jo venyttely ja kevyt jumppa antavat aivoille tekemistä ja lisäksi ylläpitävät motorisia taitoja. Uinti ja kävely ovat myös oikein hyviä ja edullisia liikuntamuotoja kaikenikäisille. Liikunnan ei siis todellakaan tarvitse olla kuntojumppaa, aivojen aktivoimiseen riittää esimerkiksi nilkkojen ojentelu ja pyörittely erisuuntiin. Tanssikin on oikein mukava liikunnan muoto. Kannattaa muistaa, että liikunta myös auttaa stressin purkuun ja poistoon, sillä se tuo muuta ajateltavaa ja ulkoiltaessa aivot saavat myös erilaisia ärsykkeitä maisemista, jotka taas aktivoivat niitä lisää.

7. Hieronta. Hieronta ja erilaiset kosketukset stimuloivat aivoja. Ne herättävät tuntemuksia ja saavat aivot reagoimaan. Hieronta ja pienet hellät kosketukset ovat myös mainio keino näyttää toiselle välittävänsä. Tämä toimii siis mainiosti myös parisuhteen hoitajana! Hieronta myös yleensä auttaa lieventämään lihasjännityksiä, jotka voivat olla osasyyllisiä stressiin.

8. Käsityöt ja taiteet. Neulominen, virkkaus, puutyöt, maalaaminen, piirtäminen, soittaminen... Kaikki mahdollinen luovatoiminta on hyväksi aivoille ja lisäksi saa tekijänsä hyvälle mielelle. Stressi vähenee ja positiivisuus lisääntyy.

9. Kulttuurin harrastaminen. Tähän lasketaan esimerkiksi konsertit, teatteri, taidenäyttelyt... Musiikkia, tauluja tai elokuvia voi myös katsella mainiosti kotosalla. Tärkeää on, että keskittyy ja nauttii. Omalla kotiseinällä olevaa taulua voi katsella eri valossa ja pohtia, miten valo ja vuodenaika muuttavat sitä. Jos taas lähtee ihan taidenäyttelyyn asti, voi tauluista puhua toisten kanssa. Taiteen antamat ärsykkeet aivoille ovat miellyttäviä ja kun pohtii omaa mielipidettään taiteesta, se aktivoi aivoja vielä lisää.

10. Sosiaaliset kontaktit. Kaikenlainen kanssakäyminen toisten kanssa on hyväksi aivoille. Keskustelut, käyttäytyminen... kaikki aktivoi aivoja. Lisäksi toisten ihmisten kanssa toimiminen saa meidät ainakin yleensä hyvälle tuulelle.

11. Lukeminen ja luetun kuuntelu. Lukeminen on hyvää aktiviteettia aivoille. Saman asian ajavat myös äänikirjat tai toisen lukemisen kuuntelu. Se, mitä lukee, riippuu kustakin itsestään. Kirjat kannattaa valita oman mieltymyksen mukaan ottaen huomioon oman muistin tila. Ei kannata  valita liian pitkää teosta, jos juonen muistaminen on hankalaa.

12. Muistelu. Päivän tapahtumia voi kerrata puolisolle tai itselleen. Tehtävänä olevia asioita järjestellä mielessään. Tai ainahan voi keksiä omia muistivinkkejä! Voi myös opetella ulkoa jonkun runon, värssyn tai laulun ja muistella sitä säännöllisesti.

13. Vaihda rutiinia. Totutusta rutiinista poikkeaminen on helppo ja hauska tapa aktivoida aivoja. Oikeakätinen voi esimerkiksi avata ovia vasemmalla kädellä. Helppoja asioita kannattaa kokeilla toisin. Muutos pistää aivot töihin!

14. Positiivisuus. Tärkeitä on kuitenkin oppia näkemään asiat positiivisesti.  Positiivinen ja stressitön asenne ovat otollisia muistin säilymiselle. Naura päivittäin! Nauru on erittäin tehokas aivojen virittäjä ja kuntouttaja. Noin viidentoista minuutin nauru vastaa suurin piirtein 40 minuutin soutulaiteharjoittelua. Se on siis myös erittäin tehokasta liikuntaa.



Lähteet (linkit kirjojen HelMet sivuille löytyvät listasta)
Dennison, Paul E.: Aivojumppaopas
Geisselhart, Roland R.: Muisti : muistin harjoittaminen ja keskittymistekniikat
Hohenthal-Antin, Leonie: Muistellaan : luovat menetelmät muistisairaiden tukena
Jyväkorpi, Satu: Syö muistaaksesi : ravitsemus aivoterveyden edistäjänä
Kalakoski, Virpi: Pieni kirja muistista
Katz, Lawrence C.: Aivojumppaa : 83 neurobista harjoitusta mielen virkistämiseksi
Kivinen, Raija: Parasta aivoillesi : ohjeita aivojen hyvinvointiin
MacDonald, Matthew: Aivot : käyttäjän käsikirja
Puranen, Taija: Ikääntyneen ravitsemus : opas ravitsemuksen arviointiin ja ravitsemushoitoon
Työikäisen muisti ja muistisairaudet
Vakkuri, Kai: Sinäkin voit parantaa muistiasi : muistamisen motiivit, tekniikat ja kirjallisuuden nobelistit

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti