torstai 24. marraskuuta 2016

Kuukauden kirja: marraskuu

Tekijä: Williams, John
Kirja: Butcher’s Crossing
Julkaisutiedot: Helsinki : Bazar, 2016
Sivumäärä: 334 s
ISBN: 978-952-279-207-5

Saatavuustiedot Helmetistä täältä













John Williams (1922–1994) nousi kirjallaan Stoner kuuluisuuteen pari vuotta sitten, 50 vuotta kirjan ilmestymisen jälkeen. Se on onni, koska kirjailijan alun perin vuonna 1960 julkaistu Butcher’s Crossing vahvistaa Williamsin oleva erinomainen kirjailija ja kuvailun mestari. Ilman Stonerin suosiota myös tämä hänen muu tuotantonsa olisi saattanut jäädä unholaan, mikä olisi ollut suuri menetys lukuharrastajien näkökulmasta.

Butcher’s Crossing on lännentarina myös niille, jotka eivät pidä lännentarinoista. Se alkaa, kun parikymppinen Will Andrews saapuu pieneen Butcher’s Crossingin kylään keskelle preeriaa. On vuosi 1873. Andrews on keskeyttänyt yliopisto-opintonsa ja nostanut rahansa uskoen löytävänsä oikean suunnan elämälleen lännestä, keskeltä karua luontoa. Kun paikallinen kokenut metsästäjä kertoo syrjäisellä seudulla laiduntavasta valtavasta puhvelilaumasta, on Andrewsin määränpää selvillä: hän haluaa lähteä metsästysretkelle.

Pian neljän miehen joukkio suuntaa kohti salaisuutena pysynyttä vuoristolaaksoa. Vaikka matkan tarkoituksena on metsästys, motiivit, joiden vuoksi miehet ovat mukana, ovat kullakin erilaiset. Miehet reagoivat pitkään matkaan, erämaahan ja tiiviiseen yhteiseloon hyvin eri tavoin, mitä on kiehtovaa seurata. Williamsin kerronta on näennäisen pelkistettyä, mutta hän onnistuu hyvin vähäeleisesti luomaan todella vahvan ja erikoisen tunnelman: henkilöhahmojen kokemukset ja tuntemukset ankarassa erämaassa pystyy todella myötäelämään tekstin kautta. Vahva tunne tapahtumien keskellä olemisesta on sitäkin hienompi, kun kyseessä on 1800-luvun lopun kansasilainen erämaa.

Kyseessä on paitsi lännenromaani, myös eräänlainen kasvukertomus sekä kirja ihmisen suhteesta luontoon ja toisiin ihmisiin. Kirja ei anna valmiita vastauksia roolihahmojen motiiveista toiminnalleen, vaan pakottaa miettimään, miksi he toimivat kuten toimivat. Vaikka motiiveja ei selitetäkään, henkilöhahmot ovat uskottavia ja todentuntuisia. Siitä huolimatta, että kaikki päähenkilöt ovat miehiä, kirja käsittelee ihmisyyttä laajemmalla, yleisellä tasolla.

Aivan Stonerin tasolle Williams ei Butcher’s Crossingissa yllä, mutta kyseessä on hieno teos joka tapauksessa. Hyvin erilaisista lähtökohdista huolimatta nämä kaksi kirjaa kertovat ennen kaikkea ihmisyydestä. Jos pitää Stonerista, pitää lähes varmasti myös Butcher’s Crossingista!

- Heidi Kuutti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti