tiistai 14. kesäkuuta 2016

Kirjailijavieraana Pauliina Susi


Toukokuun lukupiirikirjana Lumon lukupiirillä oli Pauliina Suden Takaikkuna (Tammi, 2015) ja toinen tunti lukupiiritapaamisesta oli varattu kirjailijavierailuun, johon osallistui lukupiiriläisten lisäksi muita kirjaston asiakkaita. Pauliina Susi kertoi meillä mielenkiintoisia asioita omasta työstään ja Takaikkuna-projektista, joka kaikkineen kesti 6-7 vuotta ja siitä viimeiset kaksi vuotta olivat olleet varsinaista kirjoitusprosessia. Keskustelu kirjailijan kanssa oli vilkasta ja vierailla riitti kysyttävää viime minuuttiin saakka.

Aluksi Pauliina Susi kertoi, että on ihanaa olla vieraana kotikirjastossa. Pauliinan mielestä kirjailijan työssä on kaksi ihanaa asiaa. Ensimmäinen on se, kun teksti kulkee ja toinen on se, että saa tulla puhumaan kirjasta. Hän kertoi, että hänen perheensä on tottunut siihen, että mitä sotkuisempaa kotona on, niin sitä onnellisempi on perheen äiti. Silloin, kun hänellä ei ole kirjoitusfiilistä, niin koti- tai puutarhatyöt voivat saada inspiraation aikaiseksi.

Pauliina jatkoi, että on hauskaa, kun kirja on olemassa valmiina esineenä. Hänen mielestään kirja syntyy kuitenkin vasta lukijan päässä. Kirjasta on kiinnostavaa puhua lukijan kanssa, koska silloin tuntuu kuin puhuisi ystävästä, jonka molemmat tuntevat.

Pauliina Susi kertoi lyhyesti aiemmasta tuotannostaan. Hän on kirjoittanut romaanit: Ruuhkavuosi (2005), Lukot (2008), Pyramidi (2009), Nostalgia (2010) ja Takaikkuna (2015). Pyramidi muuten sijoittuu näille kulmille. Lisää tietoa Pauliinasta löydät hänen omilta kotisivuiltaan.

Takaikkuna oli ensimmäinen varsinainen trilleri. Pauliina antoi itselleen luvan kirjoittaa jännärin, jossa liikutaan tietokonemaailmassa. Itse hän tunnustautui tavalliseksi tumpeloksi tietokoneen käyttäjänä.

Miksi hän sitten ryhtyi kirjoittamaan tästä aiheesta humanistipohjalta? Aihe syntyi 6-7 vuotta sitten, kun hän huomasi, että ihmiset olivat alkaneet puhua toisistaan netissä ilkeästi kommentoiden. Hänestä tuntui, että keskusteluissa haettiin tahallaan mahdollisuutta vastakkainasetteluun. Asia jäi hautumaan muutamaksi vuodeksi, kunnes hän oli lomamatkalla Turkissa puolisonsa kanssa. Pauliinaan iski paha flunssa, jota hän poti yksinään hotellihuoneessa sillä aikaa, kun hänen miehensä vietti päivät golf-kentällä. Eräänä päivänä ”joku” alkoi puhua Pauliinalle ja hän kirjoitti tekstit ylös. ”Puhuja” oli mies, hieman ylimielinen, samanikäinen ja tiesi nettiasioista. Siitä syntyi kirjassa esiintynyt Land-o ja kirjan kertomus trillerinä lähti alkuun.

Pauliina aloittaa uuden kirjan suunnittelun kirjoittamalla muistiinpanoja ylös ranskalaisin viivoin. Takaikkuna oli haastava kirja ja suunnitelma meni monta kertaa uusiksi. Tätä kirjaa suunnitellessaan Pauliina opetteli jopa Excelin käytön ja hän teki Excel-taulukoista valtavan lakanan seinälle, jonka repi jossakin vaiheessa ja palasi ranskalaisiin viivoihin. Kirjailija kertoi, että kirjaan jää aina virheitä, vaikka kuinka tarkastettaisiin. Hän mainitsi meille parista virheestä, jotka tuntuivat häiritsevän hän itseään eikä lukija niitä välttämättä edes huomaa.

Takaikkunan henkilögalleria lähti Land-osta, sitten syntyi Leia ja Viivi, joiden jälkeen uusia henkilöitä alkoi putkahdella tekstiin.

Tietoteknisissä asioissa Pauliinalla oli konsultteina kaksi Petteriä. Hänen oma veljensä ja kaikille tuttu Petteri Järvinen. Keskustellessaan Petteri Järvisen kanssa, hän huomasi, että heillä oli yhteinen mielenkiinnon kohde. He molemmat olivat StarWars-faneja. Pauliina on itse ollut teini-ikäisenä erittäin kiinnostunut StarWars-elokuvista ja on mm. kuulunut StarWars-fanclubiin.

Takaikkuna valmistui kaksi vuotta kestäneen intensiivisen kirjoitustyön tuloksena. Pauliina uskoi itse aiheeseensa alusta saakka ja sadan ensimmäisen sivun perusteella tuli kustannussopimus paluupostissa. Hän itse kuvitteli kirjoittavansa n. 250-sivuisen kirjan, mutta siitä tulikin 550 sivua valmista tekstiä.

Kirjan nimi, Takaikkuna, juontuu Hitchcockin samannimisestä elokuvasta. Pauliina Suden kirjassakin päähenkilö istuu kotona jalka kipsattuna.
Kirjaan on tulossa jatko-osa, jonka tapahtumat sijoittuvat kesään 2015. Takaikkunaa käännetään saksaksi ja saksannos ilmestyy vuoden kuluttua. Pauliina Susi toivoo, että kirjasta tehtäisiin elokuva ja hän paljasti, että yhdet neuvottelut on käynnissä, mutta hän ei voinut puhua siitä enempää.

Pauliina Suden vierailusta jäi mukava tunnelma ja jos häntä jotenkin pitäisi luonnehtia, niin mielestäni hän on herttainen ihminen.

- Eija Kylänpää

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti