keskiviikko 20. tammikuuta 2016

Kuukauden kirja: tammikuu

Tekijä: Harper Lee
Kirja: Kaikki taivaan linnut
Alkuteos: Go Set a Watchman
Julkaisutiedot: Helsinki : Gummerus, 2015
Sivumäärä: 285 s.
ISBN: 978-951-24-0122-2

Saatavuustiedot HelMetistä täältä.Harper Leetä pidettiin vain yhden romaanin ihmeenä, sillä hänen Pulitzer-palkittu esikoisromaaninsa Kuin surmaisi satakielen (1960) oli vuosikymmeniä hänen ainoa julkaistu romaani. Vuonna 2014 kauan kadoksissa ollut toisen romaanin käsikirjoitus löytyi pankkiholvista, ja kirjamaailma kuohui.  Kirjan odottamaton löytyminen ja Leen edellisen romaanin klassikkostatus kasvattivat rummutusta entisestään: kirja oli Amazonin ykkösenä ennakkotilauksissa ja monet kirjakaupat avasivat ovet yömyöhällä jotta innokkaimmat saisivat oman kappaleensa heti. Teos käännettiin pikavauhtia usealle kielelle, suomenkielinen painos ilmestyi vain pari viikkoa englanninkielisen jälkeen.

Tosiasiassa Kaikki taivaan linnut on kirjoitettu ennen Kuin surmaisi satakielen –kirjaa. Se jatkaa päähenkilö Scoutin eli Jean-Louisen tarinaa, noin 20 vuotta myöhemmin. Kuin surmaisi satakielen esitteli meille kuvitteellisen Maycombin kaupungin, joka oli roturistiriitojen repimä. Scoutin isä Atticus oli oikeamielinen asianajaja, joka puolusti syytöntä mustaa miestä lynkkausmielisessä raiskausoikeudenkäynnissä. Kummassakin kirjassa Scout on kertojana, mutta Kaikki taivaan linnut -kirjassa hän on todellinen päähenkilö isänsä sijaan.

Kaikki taivaan linnut -kirjassa 26-vuotias Scout (joka on siirtynyt käyttämään oikeaa nimeään Jean-Louise) saapuu lomalle Maycombiin New Yorkista, jonne hän on muuttanut vuosia aiemmin. Lapsuutensa maisemiin palaava Jean-Louise joutuu pohtimaan niin henkilökohtaisia kuin poliittisiakin kysymyksiä, joita Maycombiin palaaminen herättää. Maycombin valkoinen väestönosa vastustaa jyrkästi perustuslakiin kaavailtua lisäystä, joka sallisi mustien ja valkoisten yhteisopetuksen kouluissa. Jean-Louisen maailma järkkyy, kun hän saa kuulla isänsä ja rakkaan lapsuudenystävänsä Hankin osallisuudesta valkoihoisten kansalaisneuvostoon. Hankin, joka toistuvasti kosii Jean-Louisea mutta saa aina rukkaset.

Aihepiirinä rasismi on valitettavasti vieläkin ajankohtainen, vaikkakin Kaikki taivaan linnut käsittelee aihetta erilaisesta lähtökohdista kuin suomalainen yhteiskunnallinen keskustelu. Kirjasta myös huomaa, että se on ikäänkuin ensimmäinen versio Kuin surmaisi satakielestä, jossa sekä juoni että dialogi on kehittyneempää. Yhdessä nämä kirjat muodostavat kuitenkin kiinnostavan lukuparin.

- Marjo Mannila

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti